Två män omkom i olyckan vid Hjulstabron. Foto: Fredrik Sandberg / Scanpix

Broöppning efter polisjakt tas upp i hovrätten i dag

I dag inleds rättegången i hovrätten mot den polis som såg till att Hjulstabron söder om Enköping öppnades under en polisjakt. Två unga män körde ner i vattnet och avled.

Det var en natt i mars. En polisjakt pågick efter två unga män som har smitit från en bensinnota. Vakthavande befäl vid Uppsalapolisen ringer till brovakten och frågar om Hjulstabron kan öppnas för att stoppa dem.

Det görs också en broöppning. De två 20-åringarna kör genom blinkande, fällda bommar, krockar med brofundamenten, sjunker genom isen ner på tio meters djup. Bägge två avlider.

Tingsrätten bedömde att det inte var försvarligt att genomföra en broöppning med tanke på risken det medför och att männen var misstänkta för relativt lindriga brott, nämligen bensinstöld och trafikbrott.

Polisbefälet dömdes för broöppningen i tingsrätten för tjänstefel. 50 dagsböter, totalt 14.000 kronor, blev domen. Detta överklagades av försvaret som menar att det varnas för en broöppning på ett väldigt tydligt sätt, vilket gör att det var fullständigt oförväntat att det flyende fordonet skulle köra igenom bommarna.

I dag inleds en ny rättegång om detta alltså i hovrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".