Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Hovrätten: UL måste betala miljon till Keolis

Keolis: "Vi är glada att Svea hovrätt delar vår syn"
1:58 min

Upplands Lokaltrafik döms av Svea hovrätt att betala en miljon till bussbolaget Keolis för upphandlingsfel i upphandlingen om regionbusstrafiken i Uppland 2010. 

Skadeståndsprocessen mot Upplands Lokaltrafik är en av följdverkningarna av att en anställd på UL upptäcktes ha läckt information om anbuden i en pågående upphandling 2010 till Keolis konkurrent Nobina.

Efter det gjorde UL om hela upphandlingen, och Keolis har med anledning av det krävt skadestånd för den vinst som bolaget räknar med skulle ha gjorts om läckan inte skett och bolaget därmed skulle ha vunnit upphandlingen, en upphandling som gällde vem som skulle sköta regionbusstrafiken i Uppland.

Tidigare har Uppsala tingsrätt avslagit Keolis skadeståndskrav, och även Svea hovrätt avslår nu till stora delar Keolis anspråk. Hovrätten menar att eftersom inget annat bolag tilldelades kontraktet efter den felaktigt skötta upphandlingen och att upphandlingen i stället gjordes om på ett korrekt sätt så har Keolis ingen rätt till skadestånd för utebliven vinst.

Däremot beviljas bolaget en miljon som ersättning för kostnaderna i att delta i den felaktiga upphandlingen. UL:s felaktigheter bestod alltså dels av att hemlig information från upphandlingsförfarandet läckte ut till en av de inblandade parterna, dels även att ett anbud från bussbolaget KR Trafik godkändes trots att det inte skickades in på rätt sätt. Det var sagt att anbuden skulle skickas med e-post, men KR Trafiks anbud kom med vanlig post och borde därför ha uteslutits i upphandlingen.

Genom att Keolis skadeståndskrav i huvudsak nu avslås så döms bolaget att betala delar av UL:s rättegångskostnader. 4,3 miljoner kostar det Keolis, alltså långt över den miljon som bolaget får av Upplands Lokaltrafik.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".