1 av 3
Polis och räddningstjänst på plats i Sävja. Foto: Claudio Bresciani/TT.
2 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT
3 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT

Polisen: Någon ville skrämmas

Christer Nordström om misstänkta bilbomben
3:12 min

Under tisdagskvällen var det ett stort pådrag i Sävja efter att polisen fått in ett larm om en misstänkt bomb under en bil. Polisen menar att någon har velat få föremålet att se farligt ut.

– Föremålet var en mindre plåtcylinder av något slag, och den var inlindad i någon tejp som innehöll några sladdar och en lampa, berättar Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

– Så som den har gjorts så var den ämnad att se farlig ut. Det är uppenbart att någon ville skrämmas, säger Nordström.

Uppsalapolisen larmades runt klockan 18:20 på tisdagskvällen om ett misstänk föremål under en bil i stadsdelen Sävja.

– Det har hittats ett föremål med utstickande sladdar under en bil. Vi vet egentligen inte vad det rör sig om, men vi har fått uppgifter om att det ser anmärkningsvärt ut, det som syns under bilen, sa Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen, då.

Polisens bombgrupp från Stockholm kallades till platsen och valde att spärra av ett område på cirka 200 meter kring fordonet. I samband med detta evakuerades ett 30-tal boende i stadsdelen och samlades vid Stordammsskolan.

Bombteknikernas sköt först mot föremålet under bilen men ingen explosion inträffade. Sedan närmade man sig föremålet i skyddsutrustning för att undersöka det vidare.

Strax efter klockan 00:30 avslutade polisen insatsen. Föremålet konstaterades inte vara farligt och de evakuerade kunde återvända till sina hem.

Polisen har i nuläget ingen som är misstänkt för bomblarmet.

– Det finns inga hot kring den här händelsen och vad som är känt nu så finns ingen hotbild mot ägaren heller, så det återstår en mängd frågetecken kring det här, säger Nordström.

– Det är en allvarliga historia för de som har evakuerats, det påverkar ju vardagen för många av dem, säger Nordström.

Kollektivtrafiken i området ändrades tillföljd av bomblarmet. I nuläget är fem av sex bussplatser indragna sedan klockan 19:30-tiden.

Utöver Ölandsresan så är också Gotlandsresan, Västgötaresan, Sävjaskolan och Lapplandsresan indragna.

Endast busshållsplatsen på Smålandsvägen trafikeras i nuläget. UL-personal finns på plats i området för att hjälpa resenärer rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".