Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Surkålsgrytan puttrar på Christinas spis

Uppdaterat torsdag 6 november 2014 kl 07.30
Publicerat torsdag 6 november 2014 kl 07.30
Surkålsgryta. Foto: Christina Jansson

På söndag är det 25 år sedan Berlinmuren föll. Christina använder den klassiska surkålen från öst i sin gryta. 

Surkålsgryta

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk rapsolja

1 bit rökt sidfläsk (300-400 g)

2 äpplen

2 dl vitt vin

2 dl grönsaksbuljong

1 lagerblad

några svartpepparkorn, enbär och kryddpeppar

2 tsk hel kummin

1 burk surkål (ca 900 g)

Hacka lök och vitlök och fräs mjuk i olja på låg värme i en gryta. Dela sidfläsket i tärningar och lägg i grytan tillsammans med skalade äpplen delade i klyftor. Fräs några minuter på lite högre värme, tillsätt därefter surkål (låt rinna av i durkslag först), kryddor, vin och buljong. Låt småputtra under lock en knapp timme. Servera med kokt potatis, stekt tysk korv och senap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".