Foto: Janerik Henriksson/TT

Stoppad IT-upphandling klubbas i Uppsala

Maria Gardfjell (MP) "Telefonväxeln hade kunnat hamna i Indien"
1:41 min

I dag tas beslutet om att stoppa Uppsala kommuns IT-upphandling. Det betyder att det inte kommer att bli något privat företag som ska ta hand om kommunens datorer, telefoner och växel.

– Vi ska självklart ha en egen IT-avdelning. Delar av den ska vi ha upphandlingar kopplat till, men vi ska ha en sammanhållen verksamhet i kommunen, säger Maria Gardfjell, kommunalråd Miljöpartiet.

Hade det inte varit rationellt att lägga ut IT-driften på ett privat bolag?
– Riskerna för för stora med mycket höga kostnader och sedan kunde telefonväxlarna mycket väl kunnat hamna i Kiruna eller Indien.

Men nu kommer telefonväxeln i Uppsala kommun alltså att fortsätta drivas av kommunen.
Och kommunen fortsätter ha egen personal som ser till att telefonerna och datorerna finns och fungerar i kommunen.
Allianspartierna, som nu är i opposition i Uppsala, är kritiska, så här säger Kristdemokraternas Ebba Busch.
– Det innebär att vi i ytterligare ett antal år kommer ha en fortsatt alldeles för ineffektiv och inte ändamålsenlig IT-verksamhet. Så det är en stor förlust att vi får det här beslutet i dag.

Att göra IT-upphandlingen i år har kostat Uppsala kommun 4 miljoner kronor.
Nu stoppas den alltså. I stället ska det göras en ny utredning om hur Uppsala kommuns IT-verksamhet ska utformas. Det osäkra läget förlängs, menar Ebba Busch.
– Socialdemokraterna har ju sagt att de förväntar sig att det blir någon form av upphandling och Vänsterpartiet motsätter sig upphandling överhuvudtaget. Det blir en fortsatt osäkerhet för många medarbetare och det hade varit bättre om vi fått lov att fullfölja det här beslutet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".