Anette Klippberg, fackförbundet Vision. Foto: Martin Hult/Sveriges Radio

Lättnad bland kommunens IT-personal och telefonister

Fackförbundet Vision: Många har varit väldigt oroliga
2:33 min

Nu andas IT-personal och telefonister i Uppsala kommun ut efter gårdagens beslut om att kommunens IT-upphandling stoppas av det nya rödgröna politiska styret.

Kommunens växeltelefonister jobbar i dag i en lokal i stadsdelen Boländerna i Uppsala. Gårdagens beslut betyder att växeln kommer fortsätta att drivas av kommunen.

– De flesta är väldigt lättade över att verksamheten blir kvar i kommunen, säger växeltelefonisten Kickan Bergstedt.

Beslutet tidigare i år var att lägga ut Uppsala kommuns telefonväxel på något privat bolag, och att något företag skulle se till att kommunens datorer och telefoner fungerar. Tanken var att verksamheten skulle bli effektivare.

Ett 50-tal anställda telefonister och IT-tekniker i kommunen skulle då få byta arbetsgivare till de företag som vann upphandlingen.

Men under onsdagen togs alltså beslutet av det nya rödgröna styret i kommunstyrelsen att stoppa hela upphandlingen. Enligt facken är de flesta anställda positiva till det.

– Det är en oerhörd lättnad. Många har varit väldigt oroliga inte bara för att byta arbetsgivare, utan också var arbetsplatsen ska finnas fortsättningsvis. Om man måste flytta från Uppsala. Det oron har varit jättestor hos många, säger Anette Klippberg på fackförbundet Vision om hur personalen känner det.

Nu ska det i stället göras en ny utredning om hur Uppsala kommuns IT-verksamhet ska utformas. IT-teknikern Kalle Barkman säger att han och arbetskamraterna tycker det är bra att de får vara kvar som anställda i Uppsala kommun:

– Vi har gått ett år och väntat på vad som ska hända. Alla tycker att det är positivt. Jag tror att vi kan ge Uppsala kommun IT bäst på egen hand, säger Kalle Barkman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".