Anna Johansson (S), infrastrukturminister. Foto: Lars Pehrson/TT.
#UPPLANDPENDLAR

Omöjligt att gardera sig mot tågstrul på vintern enligt ministern

"Viktigt att man har en beredskap"
1:15 min

I dag kom snön till länet och som vi vet så brukar snö och vinter betyda problem för tågtrafiken. Regeringen föreslår ett tillskott på fem miljarder de närmaste åren för att bättra på underhållet.

Men infrastrukturminister Anna Johannson (S) menar att tågstrul under vinterhalvåret är något som inte helt går att gardera sig mot.

– Däremot så är det viktigt att man har en beredskap, både hos SJ och Trafikverket och hos entreprenörerna, att gå ner i turtäthet för att se till att man inte får köbildning på spåren. Sänka hastigheter, se till att man har beredskap för att lösa problem som uppkommer, säger hon.

– Där kommer vi träffa de olika aktörerna på det här området i nästa vecka för att fråga vilka förberedelser de har vidtagit för att klara vintertrafiken på ett så bra sätt som möjligt.

Vilka krav ställer du på dem då?

– Framför allt ställer vi kravet att de ska ha gjort en realistisk bedömning av vad som kommer att behövas och att man har en konkret plan för hur man ska agera vid snöfall, långvarig kyla och andra händelser och att man också samverkar så att de insatser som görs är planerade på ett bra sätt och kan sättas i verket snabbt när det händer. Det kravet tycker jag man kan ställa.

– Sedan är de ju alltid så att saker inträffar. Vi kommer ju aldrig nå ett system där det aldrig blir stopp eller inträffar fel eller olyckor eller så. Men det är för mycket av det i dag. Vi har för låg punktlighet och det är för många som känner att de inte kan lita på att de kommer fram i tid och där är underhållet en nyckelfråga, säger Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".