Efter massivt klagomål - Landstinget drar ner på taxisamarbete

Efter klagomål har nu Landstinget i Uppsala minskat samarbetet med ett av dom taxiföretag som är engagerade för att sköta sjukresorna i länet. Det aktuella taxibolaget, Taxi 020, har nu bara tre bilar som kör sjukresor i länet.

Klagomålen har varit många om hur sjukresorna i Uppsala län fungerar efter att organisationen gjordes om till 1 april. Vid upprepade tillfällen har taxibilar som beställts inte hunnit i tid till läkarbesöken eller uteblivit helt. Dessutom har det varit lång telefonkö för att betälla resor.

Problemen har berott på flera faktorer, bl a att man infört ett nytt dirigeringssystem som varit nytt för alla parter. Men en annan faktor var också att taxichaufförer från Stockholm inte hittade i Uppsala län, vilket orsakade förseningar och att tidsplaneringen inte höll. Och framför allt var det ett av dom taxiföretag som kör sjukresorna som hade det problemet, Taxi 020. Taxi 020 hade lovat att stå för 20 bilar i timmen under dagtid, och eftersom bolaget erbjöd körningarna till så låg kostnad blev dom också anlitade av landstinget för många av resorna. Men när det visade sig att chaufförerna från Stockholm hittade dåligt i Uppsala län och det därför uppstod stora problem så har landstinget efter det hållit nere antalet bilar från Taxi 020.

Under veckan som gick erbjöd Taxi 020 att reservera tio bilar som enbart skulle köra sjukresor i Uppsala län, men eftersom också dom förarna kom från Stockholm valde landstinget att tacka nej. Verksamheten har fungerat så pass bra nu så vi vill inte göra nåt som riskerar att problemen ökar på nytt, säger den verksamhetsansvariga på landstinget Eva Bouveng till Upplandsnytt.

För närvarande anlitas bara tre bilar från Taxi 020 för sjukresor i Uppsala län, och det är med chaufförer som kan länet. Taxi 020:s vd Claes Löfvenberg har avböjt att kommentera saken i Upplandsnytt.

Kontakta reportern:

marten.nilsson@sr.se