Språkpriset-vinnaren Christer Engqvist, P4 Uppland. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Språkpris till Christer Engqvist

"Det är ingen som använder så mycket språk på så kort tid som jag"
0:32 min

P4 Upplands Christer Engqvist får Sveriges Radios språkpris 2014, i kategorin lokala program. Priset har delats ut sedan 1987 och för första gången delas det i år ut i tre kategorier. Förutom äran så belönas pristagarna med 20 000 kronor.

Christer Engqvist har arbetat i olika roller på P4 Uppland sedan 2003. Just nu är han programledare för det lokala morgonprogrammet, men han har också hörts i rikssända program som Telespånarna och P4 Extra genom åren.

– Jag älskar mitt jobb för att det är bland det roligaste jag vet. Att intervjua, göra reportage, träffa alla möjliga slags människor och prata om alla möjliga slags ämnen. Jag trivs bäst när det blandas hejvilt och har användning för alla små fakta som samlats i huvudet, ofta detaljer som de flesta andra har glömt för länge sedan. Och så den fantastiska, spännande känslan av att vara i direktsändning, det toppar det mesta, säger Christer Engqvist.

Sveriges Radios språkpris för lokala program går till Christer Engqvist med motiveringen:

”En morgonens motor, som med fart och finess och i virvlande tankesprång får Uppland att vakna”.

Vinnare i de andra två kategorierna är Bertil Isaksson och Pernilla Eskilsdotter. Bertil Isaksson som har arbetat på Sveriges Radio sedan 1988. Till en början var språket svenska, men från 90-talets början meänkieli. Han var då den ende anställde på redaktionen för meänkieli som i dag består av fyra personer som sänder program sex dagar i veckan.

Pernilla Eskilsdotter är programledare för Klassisk morgon i P2, där det finns stor plats för lyssnarnas önskningar, men vi kan också höra henne presentera konserter och nyligen medverkade hon i Naturmorgon i P1, i ett samarbete om natur och musik. Genom att levandegöra musiken på ett personligt och pedagogiskt sätt har Pernilla blivit en guide för publiken i den stora klassiska repertoaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".