1 av 2
Karin Lind visar sin solatlas med "linjer" av olika grundämnen. Foto: Anna Davour/SR
2 av 2
Anders Jonas Ångströms spektrometer. Foto: Teddy Törnlund

Ångström firas i Uppsala

Arvet efter Ångström
1:22 min

Med en utställning och föreläsningar uppmärksammar fysiker på Uppsala universitet Anders Ångström, en fysikpionjär som föddes för 200 år sedan.

Anders Ångström var en av dem som utvecklade spektralanalysen, som var början för astrofysiken, berättar idehistorikern Sven Widmalm.

– Innan Ångström trodde man att det i princip var omöjligt att göra någon form av analys av andra himlakroppar. I och med spektralanalysen kunde man göra det och då får man ett helt nytt vetenskapsområde. Och senare kan man se att det här direkt leder över till kvantfysik och såna saker, säger Sven Widman.

Spektralanalys eller optisk spektroskopi handlar om att dela upp ljuset i dess olika färger – alltså olika våglängder – som i en regnbåge. Anders Jonas Ångström mätte de mörka linjer i solens ljus som är ett avtryck av de olika ämnen som solens atmosfär innehåller. Hans mätningar var de noggrannaste som fanns på 1860-talet.

Den enhet som Anders Jonas Ångström använde för att ange ljusets våglängder uppkallades senare efter honom. En Ångström är en tiomiljondels millimeter. Enheten används fortfarande, bland annat när det handlar om atomers avstånd i kristaller.

En av dem som sysslar med den nutida versionen av Ångströms mätningar är Karin Lind, som forskar om stjärnors sammansättning.

– Det här är en solatlas, alltså en spektralatlas. Det här är våglängdsskalan i Ångström. Det är den enheten som vi använder, mestadels, i det optiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".