Dannemora gruva. Foto: Marcel Van Helvoort

Svåra tider för små gruvbolag

Per Ahl: De har att fajtas med stora investeringskostnader
1:31 min

Optimism och pessism om vartannat präglar spådomarna om den svenska gruvnäringens framtid. Gruvan i Dannemora har ju gått knackigt en längre tid och för några veckor sen kom den senaste planen för hur företaget ska kunna räddas. 

Mycket av problemen beror på de för tillfället låga järnmalmspriserna. En av de som ser positivt på framtiden är VD för gruvnäringens branschorganisation, Svemin Per Ahl men det finns ett undantag: tuffare tider tror han väntar för de små gruvbolagen, som Dannemora Mineral:
– De har att fajtas med stora investeringskostnader och samtidigt sina driftskostnader, säger han.

13500 arbetar direkt i de svenska gruvorna och hos maskin och seviceföretag som är kopplade till gruvnäringen, för några år sen trodde branschen att antalet skulle kunna fördubblas til 2025. Men de sämre tiderna har ändrat tidtabellen.
– Men om det handlar om 2030 eller 2035 , det är svårt att sia om beroende på de yttre förutsättningarna, säger Per Ahl.

En som inte delar den optimismen är Linda Borell som är professor vid Luelås tekniska universitet och som forskar kring prisutvecklingen på järmnmalm:
– Det är klart att det kommer tuffare tider när priserna är så låga.

Varför har priserna rasat?
– Det vi ser är att efterfrågan är hög, men den bromsas in av världskonjukturen och det har sammanfallit med att det i år kommit mycket mer järnmalm på marknaden. Hur framtiden ser ut för världskonjukturen, men också i utbudet och där ser vi ju att det kommer att komma ut ännu mer malm på marknaden, och ligger priserna kvar på den här nivån - då kommer det att bli hårt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".