Pendlare på väg ombord på UL:s Upptåget i Morgongåva. Foto: August Bergkvist/Sveriges Radio
#UPPLANDPENDLAR

Värdet av en sittplats vägs in i hur framtidens kollektivtrafik ska se ut

"Sittplats är jätteviktigt för mig"
1:23 min

Hur länge är det okej att stå när man åker kollektivtrafik och vad är en sittplats värd? Det här ska kartläggas i en ny studie av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI.

En av länets alla pendlare som funderat på värdet av en sittplats är Lina Persson från Tierp som pendlar till och från jobbet i Uppsala.

– Det är jätteviktigt, tycker jag. Jag menar, jag åker till och från jobbet. Man är trött på morgonen och trött på kvällen, så sittplats det är jätteviktigt för mig, säger hon.

Vad tänker du när det inte finns någon sittplats kvar?

– Man blir ju ganska upprörd. Man märker ju stämningen på tågen och så när folk får stå och det är trångt. Nej det är inget bra.

Jan-Erik Swärdh som är forskare på VTI är en av dem som ska vara med försöka ta reda på hur mycket en sittplats egentligen är värd.

– Just i den här studien ska vi undersöka då hur resenärer värderar trängseln. Trängsel i form av att stå trångt eller i form av att inte få en sittplats, utan att få stå i stället för att få sitta, säger han.

En av de saker forskarna vill försöka ta reda på är alltså hur mycket folk faktiskt är beredda att betala för en sittplats.

– Ja. Det stämmer. Det är ju det som vi vill värdera och få fram och skatta. Och det här används sedan som en del i en samhällsekonomisk analys som är en del i ett beslutsunderlag för utvecklad kollektivtrafik eller utbyggd kollektivtrafik och är det så att individer har en väldigt stor nytta av att trängseln minskar, då ska ju den posten givetvis ingå.

För Lina Persson som alltså pendlar mellan Tierp och Uppsala är det klart vilket värde en sittplats har.

– Väldigt stort värde. Folk blir gladare. Man får vila. Väldigt mycket värt, säger Lina Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".