1 av 2
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg / TT
2 av 2
Stig Husin på länsstyrelsen i Uppsala med utvärderingsrapporten av den stora haveriövningen för ett år sen. Foto: Mårten Nilsson / Sveriges Radio

Bristande säkerhet om en kärnkraftsolycka inträffar

"Det måste fungera - men det brast"
1:27 min

Det finns allvarliga brister i samhällets beredskap om ett haveri skulle inträffa på Forsmarks kärnkraftverk. Det framgår av en utvärdering som gjorts efter en stor övning.

Övning kallades för Havsörn och genomfördes för ett år sen. I utvärderingen kritiseras Länsstyrelsen i Uppsala för att ha saknat en plan för hur mätningen av strålning skulle ske på olika platser i länet efter ett haveri på Forsmark, något som beredskapssamordnaren Stig Husin säger att länsstyrelsen tar åt sig av.

– Det är inget att sticka under stol med, det är en av de gravaste anmärkningarna man ser i rapporten. Och av de sex mål vi hade för övningen så är det där vi fick direkt underkänt. Strålningsmätning utgör själva fundamentet för alla beslut om att vidta skyddsåtgärder. Så det måste fungera. Och just samordningen, hur man ska få de olika inblandade parterna att verka tillsammans i ett lag på ett effektivt och koordinerat sätt, det brast, säger Stig Husin, beredskapssamordnare på länsstyrelsen i Uppsala.

Vid ett kärnkraftshaveri är samarbetet kring mätning av strålning centralt för utrymningar och andra samhällsinsatser. Men utvärderingen av haveriövningen i Uppland för ett år sen visar att samarbetet mellan länsstyrelsens mätningspersonal, Strålsäkerhetsmyndighetens personal och polisen inte alls fungerade. Detta beroende på att Länsstyrelsen, som leder räddningsinsatserna vid en sån händelse, saknade en strategi för hur och varför olika mätningar skulle göras.

På länsstyrelsen säger man att man dragit lärdomar av övningen. Framför allt vad gäller ledning och samverkan och de inblandades olika roller.

Kan allmänheten lita på att det fungerar vid en kärnkraftsolycka?

– Ja, allmänheten kan i alla fall lita på att det fungerar bättre i dag än för ett år sen. Jag skulle nog faktiskt kunna gå så långt att jag säger att om en olycka skulle inträffa i eftermiddag eller i morgon så skulle vi, med den lärdomen, sköta det på ett annat sätt, säger Stig Husin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".