Kranvatten. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Illasmakande vatten i Årsta

"Man känner sig kärv i munnen, vattnet lukar blöt jord"
1:21 min

Vattnet i stadsdelen Årsta i Uppsala smakar det inte gott. Det tycker i alla fall Göran Nährström som bor där. Han tycker att dricksvattnet smakar äckligt och luktar illa.

– Det här smakar inte gott. Det har en konstig bismak, och man känner sig kärv i munnen. Det luktar blöt jord och mossa. Nej, det är inget gott det här, säger Göran Nährström när han tar ett smakprov.

Han tycker att vattnet började smaka lite konstigt redan i våras. Men man vänjer sig snabbt säger han.

Men så nyligen kom han hem från att ha varit borta ett par veckor på landet. Och då reagerade han direkt.

– Vi har slutat dricka detta vatten. Vi har det till kaffe och matlagning, men just i ett glas till maten till exempel, då köper vi vatten istället.

– Det är inte meningen, utan det ska ju vara bra och säkert och gott vatten. Det är ju vårt mål, inget snack om det, säger Bertil Lustig, vatten- och avloppschef hos Uppsala Vatten.

Han säger att han tar såna här klagomål på största allvar, och att de nu ska kolla upp om det är något fel och vad det i så fall kan bero på. Men han tror inte att det kan vara något farligt att dricka vattnet:

– Vi tar prov varje vecka hela tiden på vårt vatten, vi tar väldigt många prover. Och det är godkänt, och ingenting tyder på att det är farligt att dricka.

Och Göran Nährström hoppas på en lösning snart.

– Jag vill ha ett bra vatten. Som det var förut. Som man trivs med att dricka, som är gott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".