Bilister i Uppsala kan få dubbdäckskatt

Bilister i åtminstone fyra svenska städer, däribland Uppsala, kan få en skatt på dubbdäcksanvändning. Ett utredningsförslag läggs fram i vår.

Utredningen om dubbdäcksskatt, som ska vara klar sista mars nästa år, berör Stockholm och "andra berörda tätorter", där lufthalterna av hälsofarliga partiklar är höga. I direktivet konstateras att förutom i Stockholm, överskrids normen i Norrköping, Södertälje och Uppsala. En sådan skatt på dubbdäcksanvändning finns redan i några norska städer.

Nyttan och skadan med dubbdäck, alltså trafiksäkerhet kontra hälsofaror, debatteras flitigt. Det är väl känt att dubbdäcken river upp hälsofarliga partiklar, och för att förbättra luftkvaliteten utreds en dubbdäcksskatt.

Enligt regeringens utredare, kammarrättsråd Petter Classon, är det för tidigt att säga vad utredningen kommer att landa i.

– Vi ser vårt uppdrag främst som att föreslå hur en sådan skatt kan konstrueras, ett ramverk. Sedan kan man tänka sig, ungefär som med trängselskatten, att om Stockholm vill ha skatten följer ytterligare ett beslut i riksdagen, säger Petter Classon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".