Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Börje Wennberg är landstingsråd i Uppsala län för Socialdemokraterna (arkivbild). Foto: Martin Hult/Sveriges Radio.

Wennberg (S) gör halv pudel om sitt uttalande om privata vårdcentraler

Börje Wennberg (S): Här är det bara att göra åtminstone en halv pudel
2:19 min

Landstingsstyrelsens tillträdande ordförande i Uppsala, socialdemokraten Börje Wennberg, kritiseras nu av den politiska oppositionen för uttalanden han gjort om privata vårdcentraler.

Oppositionspolitikerna menar att det agerande som Börje Wennberg förespråkar gentemot privatdrivna vårdcentraler strider mot lagen.

De uttalanden som de borgerliga politikerna reagerat mot sändes i Upplandsnytt för ungefär två veckor sen. Börje Wennberg sa i den intervjun att han vill ta bort rätten för privata vårdgivare att starta vårdcentraler i länet och konkurrera om landstingets patienter, det är den lag som kallas för Loven.

Börje Wennberg fick då frågan om hur den privata aktör som ändå vill starta en vårdcentral i länet ska agera.

– Då tar man kontakt med landstinget.

Och sen blir det förhandlingar?

– Jaa.

Så sa alltså Börje Wennberg i Upplandsnytt den 24 oktober. Men så går det inte att göra, då bryter landstinget mot lagen, säger Folkpartiets Lina Nordquist.

– Utan Lov kan man absolut inte som vårdcentral ta kontakt med landstinget och börja förhandla om nånting. Det går inte. I så fall måste alla kunna komma in med anbud, säger Lina Nordquist.

Och Börje Wennberg backar nu från sitt uttalande.

– Ja, här är det bara att göra åtminstone en halv pudel. Jag vet inte om jag var ouppmärksam eller hörde fel. Direktupphandlingar i de här sammanhangen finns inte, säger Börje Wennberg.

Kan det vara så att du trodde att det gick att göra på det här sättet?

– Nej. Nej, nej, nej. Jag kan regelverket i det här sammanhanget.

De borgerliga politikerna har också reagerat på Börje Wennbergs svar på en annan fråga i samma intervju, nämligen vad som i så fall händer med redan befintliga privata vårdcentraler när deras nuvarande avtal löper ut. Så här sa han i inslaget:

– Jag skulle tro att det som fungerar väl, det kan mycket väl få fortsätta. Sen finns det ett och annat som kanske inte fungerar så väl, och det ska vi naturligtvis se till att antingen räta upp eller avveckla samarbetet.

Men så kan man inte heller göra, säger Kristdemokraternas Anna-Karin Klomp:

– Att man väljer ut enskilda vårdcentraler och behandlar dem annorlunda än andra, det kan man inte göra.

Så vem har då rätt? Eva Sveman, förbundsjurist på Sveriges kommuner och landsting, invänder även hon mot Börje Wennbergs beskrivning.

– Man kan inte bara skriva kontrakt med dem man gillar, utan måste först göra ett upphandlingsförfarande, säger Eva Sveman.

Börje Wennberg säger nu att han, då han talade om att välja bort en del vårdcentraler, enbart menade sådana som misskött sig så gravt att de brutit mot avtalet med landstinget:

– Vi behåller dem som sköter sig, dem som följer avtal.

Men är inte det självklart att om man inte följer avtalen så kan de brytas?

– Jo, för mig är det självklart och det var det jag avsåg.

Det var det du avsåg?

– Ja.

Finns det såna vårdcentraler i dag?

– Det vet inte jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".