Foto: Henrik Skarstedt/Sveriges Radio

Forskare: Polisen dåligt tränad för stress

"Träning kan få ner stressen"
0:33 min

Poliser får inte rätt träning för att klara av situationer där de istället tvingas till att skjuta. Med mer träning skulle poliser kunna hantera situationerna bättre och hinna tänka över vad de bör göra tror, det menar Uppsalaprofessor.

– Svenska poliser tränas inte på ett bra sätt. De tränas inte i att hantera såna här situationer med att kombinera hur man fungerar professionellt med den enorma stressen, säger professorn i socialmedicin Bengt Arnetz vid Uppsala Unicersitet och Wayne State university.

Tidigare i år sköts en knivbeväpnad man ihjäl av polisen i Uppsala mitt i ett bostadsområde. I hela landet har polisen under det här och förra året skjutit ihjäl sju personer, sen 2000 har det varit en eller ingen per år som har dött efter att polisen har skjutit. Rikspolisstyrelsen håller på att titta på varför det har varit så många skjutningar som varit dödliga.

Professor Bengt Arnetz menar att stresspåslaget i sådana här situationer är något som det går att träna upp. Det visar undersökningar de har gjort.

– Då kan du få ner stressen 20 till 25 procent i förhållande till polisaspiranter som inte tränas. Det visar sig att de presterar mycket bättre, de som fått träning mot de som inte fått träning. Har du inte träning går du upp till 130 i puls, alltså enorm stress, har du träning går du kanske bara upp till 110.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".