Margareta Widén Berggren, Socialdemokrat i Östhammar. Foto: Elin Roumeliotou/Sveriges Radio
Margareta Widén Berggren, Socialdemokrat i Östhammar. Foto: Elin Roumeliotou/Sveriges Radio

S-politiker om Forsmarks brister: Det är därför man övar

"Aldrig acceptabelt att det finns brister"
0:34 min

Samhällets beredskap är inte tillräcklig om en olycka skulle inträffa vid kärnkraftverket i Forsmark, menar myndigheten SSM. 

– Det ska inte finnas brister, men det är därför man övar, säger Östhammars socialdemokrat Margareta Widén Berggren om kritiken.

Widén Berggren är ordförande i den lokala säkerhetsnämnden i Östhammars kommun.

– Genom att öva så ser vi det vi kan förbättra, så att vi kan känna oss trygga. Är det här brister så får man åtgärda det omedelbart, så att man kan fortsätta känna sig trygg, säger hon.

Om ett haveri skulle inträffa på Forsmarks kärnkraftverk så har samhället i dag inte en tillräckligt bra beredskap för att skydda allmänheten hävdar Strålsäkerhetsmyndigheten efter att en kritisk utvärdering gjorts av den stora haveriövningen i Uppsala län förra året.

Övningen visade att en så grundläggande sak som mätningen av strålningen i olika delar av länet inte fungerade till följd av brister i ledning och samarbete, säger Jan Johansson, strålskyddsexpert på Strålsäkerhetsmyndigheten, till P4 Uppland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".