Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Forsmarks kärnkraftverk. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

"Övning vid Forsmark gav bättre skydd mot haveri"

Utredare: Det skulle fungera avsevärt mycket bättre nu
1:37 min

Utredaren på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap som skrivit en kritisk utvärdering av en övning vid Forsmark menar att samhällets skydd skulle fungera bättre vid ett haveri i dag än för ett år sedan.

– Jag tror det skulle fungera avsevärt mycket bättre. Efter övningen har berörda myndigheter och länsstyrelser jobbat intensivt på att jobba fram en förbättring när det gäller koordinering, säger Mats Ardbreck, utredare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. 

Upplandsnytt har de senaste dagarna rapporterat om de brister som finns i samhällets beredskap om ett kärnkraftshaveri skulle inträffa på Forsmark, brister som upptäcktes vid den stora haveriövningen förra året.

Det som framför allt brast vid övningen för ett år sedan var hur och var i länet som strålning skulle mätas och hur det sedan rapporterades in och analyserades. Där brast det i ledning och samordning, och därför skulle det varit svårt att, om det handlat om ett verkligt haveri, fatta rationella beslut om var i länet som människor skulle evakueras.

Det är länsstyrelsen som ska leda samhällets räddningsinsatser i en sån situation och samordna t ex strålningsmätning som länsstyrelsens egen personal gör, och som personal från Strålsäkerhetsmyndigheten gör och samordna det med polisen.

Så hur oroliga behöver människorna vara i Uppsala län?

– Det är alltid svårt att ge garantier. Man kan inte sticka under stol med att en kärnteknisk olycka är en olycka som kan ge svårigheter och påfrestningar för samhället, och är svår att hantera. Samtidigt är detta den mest övade händelse vi kan råka ut för. Vi kommer aldrig mål, men vi jobbar kontinuerligt med att förbättra oss, säger Mats Ardbreck på MSB.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".