Arlanda Express. Foto: TT
Arlanda Express. Foto: TT

Arlanda uppmuntrar anställda att välja kollektivt

"Vi har förhandlat fram specialpris för anställda"
3:54 min

Arlanda flygplats satsar på att få sina anställda att åka mer kollektivt – bland annat för att kunna öka flygtrafiken utan att slå i utsläppstaket.

Vi har ju en serie om pendling här i P4 Uppland härom hörde vi vår reporter Ulla de Verdier när hon var i Nederländerna. Där betalar arbetsgivaren dina resor till och från jobbet. Här hemma är det annorlunda, har man pendlingskostnader över tio tusen kronor kan man dra av det i deklarationen en gång om året.

En arbetsgivare här hemma som vill underlätta pendlingen är Arlanda flygplats som satsar på att få sina anställda att åka mer kollektivt. Det ska vara lätt att ta sig till jobbet både när det gäller tidtabell och ekonomiskt. Thomas Kreij är chef för resenärsservice på Arlanda:

– Vi försöker anpassa tidtabeller till skifttider genom kontakt med operatörerna. Vi har också förhandlat fram specialpris på Arlanda Express och Flygbussarna för de anställda på flygplatsen.

En anledning är att Arlanda opererar under ett utsläppstak, och utsläppen från bilar till och från flygplatsen räknas in i detta.

– Kan vi reducera utsläppen från biltrafiken kan vi öka på flygtrafiken utan att nå vårt utsläppstak, säger Thomas Kreij, chef för resenärsservice på Arlanda.

Filip Annas
filip.annas@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".