Uppsala tar hjälp av regeringen mot försvaret om Ärnavattnet

Kommunalråd: Ett av Uppsalas allvarligaste miljöproblem, någonsin
1:56 min

Uppsala kommun tänker nu vända sig till regeringen för att kräva att Försvaret tar ett större ansvar för miljögifterna i Uppsalas dricksvatten.

Som Upplandsnytt berättade i morse så är försvaret inte berett att ta på sig mer än att mellan 5 och 10 procent av gifterna kan härröra från Ärna flygfält och brandsläckningsskum från övningar som hållits där. Men Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell kräver mer av Försvarsmakten: 

-Det är självklart att vi från Uppsala kommun ska ligga på regeringen.

Vad exakt är det du vill att regeringen ska göra?

-Jag vill att regeringen ska göra två saker. Dels att se till att försvarsmakten tar sitt ansvar vad det gäller förgiftningen av dricksvattnet. Och så vill jag att man släpper in miljökontoret på området så att vi, från vår sida, kan få en rätsida på hur stort problemet faktiskt är, säger Maria Gardfjell (MP). 

Fortfarande i dag så används vattnet från flera av Uppsalas dricksvattenbrunnar bara i mindre mängder efter att det 2012 upptäcktes så kallade PFAS-gifter i de brunnarna.
Frågan är vad som händer nu sen försvaret i sin nya rapport tagit på sig en liten del av skulden till föroreningarna.

-Vi har lämnat in den till vår tillsynsmyndighet generalläkaren. Sen får vi se vad som händer helt enkelt, säger Folke Borg på Försvarets miljöprövningsenhet i Enköping.

Folke Borg vill i nuläget inte kommentera om Försvaret kan vara med och betala en eventuell sanering av de drabbade brunnarna.

På kommunalägda Uppsala Vatten håller man nu på att förkovra sig hur de här typer av gifter sprider sig, främst för att kunna garantera att gifterna inte sprider sig till andra brunnar. Frågan är i vilken mån det går att sanera brunnarna.

-Det här vet man ju väldigt lite om. Våran bedömning är ju då att det här kommer ta väldigt lång tid, säger Uppsala Vattens planeringschef Sven Ahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".