Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Satsning mot livsstilskriminella: Uppsala i botten

Per-Erik Andersson: Jag är bekymrad för vissa polisområden
2:09 min

Polisen har sedan 2012 gjort en särskild satsning på att få stopp på brottslingar som begår en stor mängd vardagsbrott, som exempelvis stölder. Men en kartläggning visar att det ser väldigt olika ut i landet och att Uppsala län ligger i botten när det gäller antalet utdömda fängelsemånader för 2014.

Det här bekymrar Per-Erik Andersson, nationellt ansvarig för projektet.
- Jag är bekymrad för vissa polisområden. Det finns alltså områden som är lika stora som Halland där man inte lyckats få en enda av deras livsstilskriminella inlåst en enda månad.

Och ett av bottenlänen är alltså Uppsala, där bara fem fängelsemånader har utdömts inom den observerade gruppen livsstilskriminella, jämfört med topplänet Halland med 113 fängelsemånader. Och med livsstilskriminella menas personer som notoriskt begår nya brott, främst stölder och inbrott, ofta i kombination med ett pågående missbruk av alkohol eller narkotika.
Den nationella samordnaren Per- Erik Andersson menar att de låga resultaten verkar bero på bristande prioritering. Men det håller inte Roger Hellström ifrån Uppsalapolisen med om.
- Det beror på olika skäl. Dels har vi valt att rikta in oss på den typen av kriminella som är svåra att få dömda till fängelsestraff. De begår en stor mängd vardagsbrott som exempelvis inbrott i fritidshus och då är de svåra att gripa på bar gärning, vilket gör att brotten är svårutredda och det blir svårt att få dem dömda.

Roger Hellström menar också att det kan bli missvisande att bara titta på antalet gripanden och fängelsemånader.
- Metoden som vi jobbar med är ju rätt så bred och den bygger ju på att vi ska få de här individerna att avstå från kriminalitet. Och då kan det ju tyckas lite tokigt att bara titta på hur ofta de blir gripna och hur ofta de blir anhållna.

Men skulle ni vilja se att fler fick fängelse i syfte att minska brottsligheten om det vore möjligt?
- Ja, polisiärt så är ett av sätten att minska vardagsbrottsligheten att låsa in de personer som begår brotten, det säger ju sig självt. Men de kommer ju ut efter några månader igen och fortsätter sin brottslighet, så om vi kan få dem att avstå ifrån brott på något annat sätt så är det ju en större vinst. Men polisens jobb är ju trots allt att låsa in de personer som begår brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".