BO: Vi måste göra mer för att skydda våra barn mot övergrepp

"Vi behöver jobba med det här på alla ställen där barn och unga befinner sig"
2:07 min

Mer måste göras för att skydda barn mot övergrepp från vuxna. Det tycker Barnombudsmannen i Uppsala, med anledning av misstankarna mot en ungdomspräst inom Uppsala stift för upprepade övergrepp mot barn under 15 år.

– Det är svårt att utifrån det lilla vi vet nu lägga någon skuld på någon i organisationen eller de runtomkring. Det är bara att beklaga och det är fruktansvärt. Men det vi behöver göra är att jobba med det på alla ställen där barn och unga befinner sig och med alla som möter barn och unga, säger Lisa Skiöldh som är BO i Uppsala.

Som vi kunde berätta i går häktades prästen då på sannolika skäl, misstänkt för våldtäkt mot barn.

Mannen, som är tidigare ostraffad, har jobbat just med ungdomar i Uppsala stift. Nu har han erkänt sexuellt utnyttjande av barn men nekat till barnvåldtäkt.

Brotten, som alltså ska ha begåtts mot barn under 15 år, misstänks ha skett vid olika tillfällen från förra hösten till och med våren. Om de ska ha skett mot någon prästen träffat i tjänsten, har åklagare och försvarare inte velat berätta och inte heller om flera barn ska ha utsatts.

Målsägandebiträdet Bo Karlsson säger att han varit med när hans klient förhörts och att ett till förhör planeras och han vill inte kommentera hur barnet mår.

Barn som misstänks utsatts för övergrepp förs till barnahus i Uppsala, där man ibland undersöks av läkare och alltid förhörs av specialutbildade poliser som inte pressar barnet. Socialtjänsten kopplas alltid in och finns med vid förhör, liksom åklagaren för att barnet inte ska behöva berätta så många gånger och förhören filmas också.

Lisa Skiöldh tycker Svenska kyrkan verkar jobba bra mot övergrepp i barn- och ungdomsverksamheten. Men oroas över att förebyggandet generellt i samhället - inte ges tillräckligt stöd.

– Jag tycker man kan göra mer dels i förskola och skola och jobba med att stärka barnet att våga säga ifrån. Men sen finns ett material som heter Trygga möten, som handlar om att förebygga övergrepp, där det just nu är oklart med finansiering. Det känns märkligt inte minst i ljuset av en sådan här händelse, det är oerhört viktigt att någon jobbar med att sprida det och utbilda folk, säger hon.

Vi har sökt målsägandebiträdet, som inte velat kommentera hur hans klient mår.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".