Årike Fyris där den nya bron planeras. Foto: Mårten Nilsson/R.
1 av 2
Områden på båda sidor av Fyrisån skulle kunna bli naturreservatet Årike Fyris (arkivbild). Foto: Mårten Nilsson/Sveriges Radio
Foto: Julio Gonzalez / SLU
2 av 2
Lisa Sennerby Forsse. Foto: Julio Gonzalez / SLU

SLU anklagas för att stoppa Årike Fyris i Uppsala

"Om SLU inte säger ja, då blir det inget reservat"
1:25 min

Sveriges lantbruksuniversitet kritiseras nu för att med sitt agerande stoppa bildandet av ett naturreservat längs Fyrisån i Uppsala, det så kallade Årike Fyris.

Det är Upplands ornitologiska förening och dess ordförande Jan Wärnbäck som kritiserar SLU för att kräva så mycket ersättning för mark som SLU skulle förlora, att det i praktiken hindrar bildandet av ett naturreservat i området.

-Som vi upplever det nu så vill SLU inte och då ställer man upp ett antal krav som omöjliggör bildandet av ett reservat. Man agerar endast som markägare i den här frågan. Inte som ett universitet som också bedriver en massa forskning, som faktiskt skulle gynnas av att det är ett reservat, säger Jan Wärnbäck.

Lisa Sennerby Forsse, SLU:s rektor, tycker att det är olyckligt att det finns en uppfattning om att SLU skulle vara emot att det bildas ett naturreservat.

-Det är vi inte.

Är det rimligt att ni får ersättning för all mark som ni skulle förlora?

-Jag vet inte exakt hur många hektar det rör sig om och heller inte hur värdefull marken är. Det handlar om att kunna bedriva vår verksamhet på ett bra sätt. Men vi är gärna med och diskuterar hur vi ska komma framåt i den här frågan, säger Lisa Sennerby Forsse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".