Polishuset Uppsala. Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio
Foto: Erik Thyselius/Sveriges Radio

Kritik mot nya chefer inom polisen

Polisstyrelsen missnöjda med rekryteringsprocessen
2:19 min

Polisstyrelsen i Uppsala län är kritiska till att de tre högsta cheferna i den nya polisorganisationen rekryterats från Stockholm och inte från Uppsalapolisen.

Mats Gyllander (M) är ordförande för den avgående polisstyrelsen, och han befarar att chefsbytet kan påverka negativt till en början. 

– Vi har byggt upp en fantastisk verksamhet där vi i dag har en väl fungerande poliskår som levererar och har budet i balans. Vi gör helt rätt enligt de uppdrag vi har. Och vi vill värna av vår väl fungerande poliskår och polisledning. Den vill vi värna om.
När vi nu ser att man inte hittills tillsatt någon hög chef från de nuvarande, så tror vi att det kan påverka trygghet, kontinuitet och tillit.

För de poliser som jobbar här?

– Ja, hade någon av befattningarna innehållit någon från den nuvarande ledningen finns en trygghetsfaktor i det, vill jag mena.

Enligt Mats Gyllander har såväl länspolismästare Erik Steen som andra höga chefer inom Uppsalapolisen sökt, men inte fått tjänsterna.

I den nya polisorganisationen som ska träda i kraft vid årsskiftet blir Carin Götblad, tidigare bl a länspolismästare i Stockholm, regionpolischef för region mitt där över Uppsala blir huvudort och även Västmanland och Gävleborg ingår. Också de närmaste cheferna under henne är idag verksamma i Stockholm.

Den så kallade genomförandekommittén för den nya polisorganisationen - säger att förtjänst och skicklighet styrt tillsätttningara och att det är för tidigt att dra slutsatsen att inga chefer från Uppsala rekryterats - eftersom det återstår att tillsätta en rad andra chefer.
Polisstyrelsen i Uppsala har inte fått vara referensgrupp vid anställningarna, De avslutar sitt uppdrag vid årsskiftet, och kommer inte jobba med den nya ledningen, resonerar genomförandekommittén.

Mats Gyllander understryker att polisstyrelsen inte har något emot de personer som fått jobben, men att polisstyrelsen tycker det hade varit bättre om de hade fått vara delaktiga i rekryteringen av de nya cheferna:

Hur påverkar det här vanligt folk?

– Inte alls. Däremot vet jag att man i polisen i Sverige misstänker att det kan påverka verksamheten inledningsvis. Men det är bara förhoppningsvis en begränsad tid i så fall.
Att polisen blir mindre effektiv?

– Det kan bli den effekten, det vet man inte, det är bara spekulationer. Men det blir en helt ny organisation och arbetssätt och det sker samtidigt som det dagligdags ställs krav på att polisen ska leverera det som de har i uppdrag att göra, säger Mats Gyllander (M), ordförande för polisstyrelsen Uppsala län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".