Plöjning med traktor (arkivbild). Foto: Johan Nilsson/TT
Plöjning med traktor (arkivbild). Foto: Johan Nilsson/TT

Kritik mot ekoskeptiska SLU-forskare

"Jag hade hoppats på en större nyansering"
1:14 min

Helgens debattartikeln där fyra forskare vid SLU i Uppsala ifrågasätter värdet och nyttan med ekologisk odling har fått skarp kritik från många håll.

-Vi kan konstatera att vi sänker skördarna i Sverige drastiskt så att vi på sikt är tvungna att importera mycket mer mat. Vi ser inga miljöfördelar. Vi ser större utlakning från ekologiska produkter. Vi ser att ekologisk odling inte är klimatsmart, säger Holger Kirchmann, professor i växtlära, en av forskarna bakom artikeln.

En som kritiserar utspelet är Eva Salomon, forskare vid Institutet för jordbruks- och miljöteknik i Uppsala. Hon är bland annat skeptisk till slutsatsen att skördarna skulle bli mindre vid ekologisk odling.

-Det finns vissa grödor där du bara får låga skördar som dom här forskarna hävdar, dvs 40 procent. Exempelvis potatis. Men det finns andra grödor där du kan får väldigt höga skördar och uppåt 80-90 procent när du odlar dom ekologiskt. Så jag hade hoppats på en större nyansering i den frågan, säger Eva Salomon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".