När bredband skulle läggas söder om Björklinge kyrka hittades skelett Foto: Filip Annas/P4 Uppland
När bredband skulle läggas söder om Björklinge kyrka hittades skelett Foto: Filip Annas/P4 Uppland

Människoskelett hittade i Björklinge

"Bitar från minst fem olika individer"
1:43 min

Ett dramatiskt fynd gjordes vid grävningar för bredband i Björklinge på måndagen. Plötsligt syntes skelettdelar i jorden och när grävningarna fortsatte såg de som jobbade tydligt att det handlade om människoben. 

Polis tillkallades, men de kunde ganska snabbt dra slutsatsen att benen inte kom från någon människa som utsatts för brott, utan det handlade om ben från en gammal gravplats som ligger inte alltför långt från Björklinge kyrka. Polisens arbete togs över av arkeologer.

-Man trodde först att detta rörde sig om sentida skelettrester och att ett brott kunde ligga bakom, säger arkeologen Jonas Wikborg. Det är svårt att bedöma åldern på skeletten men de är åtskilliga hundra år gamla, fortsätter Wikborg.

Nu startar arbetet med att försöka fastställa kön och ålder på skeletten. Cirka hundra meter från platsen ligger Björklinge kyrka och kyrkogård, men varför kvarlevorna begravts på den exakta platsen är svårt att säga.

-En typ av begravningar som kan finnas utanför kyrkogårdar är kolerakyrkogårdar och epidemikyrkogårdar men de brukar ligga bortom bebyggelsen mer undanskymd men den här graven ligger väldigt nära kyrkan så det tyder på att det inte är en pestkyrkogård, säger Jonas Wikborg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".