Lolo Lycktman är nöjd med pendlingen. Foto: Ulla de Verdier/SR.
Lolo Lycktman är nöjd med pendlingen. Foto: Ulla de Verdier/SR.

UL raggar pendlare

Lolo Lycktman: Jag gillar att man kan läsa och att det är miljövänligt
1:36 min

Upplands lokaltrafiks kampanj för att få fler att åka kollektivt till jobbet har fått bilister att våga åka buss och tåg. Drygt 2000 utvalda provapå-pendlare fick varsitt månadskort gratis - och nu uppger drygt hälften av dem att de tänker fortsätta pendla kollektivt. 

En av dem är Lolo Lycktman, som jobbar i Uppsala och bor nån mil utanför Tierp. Men pendlandet började inget bra. 
- Jag tyckte att det funkade så dåligt. Eftersom jag jobbar kväll så kunde jag inte ta mig hem på ett vettigt sätt. För efter kl 22 går det så få bussar ut till där jag bor.

Men hon fortsatte ändå att åka med Upptåget - och har bilen i Tierp när hon jobbar sent. Att åka kollektivt hela vägen tar betydligt längre tid mot att ta bilen. Men Lolo Lycktman ser flera fördelar:
- Med bil kommer man fort fram, och man kan lasta mat t ex i den. Men jag gillar det här lite långsamma sättet att ta sig. Och att kunna läsa, och framför allt att det är miljövänligt.

Det blir också betydligt billigare - och ännu billigare när UL sänker priset på månadskort.
- Absolut. Det kan man göra mycket roligt för.
När nästan alla provapåresenärer svarat säjer drygt hälften av dem att de kommer att fortsätta pendla kollektivt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".