Här visar Yrkesplugget upp sig på gymnasiemässan i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Här visar Yrkesplugget upp sig på gymnasiemässan i Uppsala. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

De flesta får dator från skolan

Farin på Linnégymnasiet: Vi har datorer på skolan man kan använda
1:28 min

Nästan alla gymnasieskolor i Uppsala ger sina eleverna egna datorer. En del lockar med surfplattor till eleverna. Men några får ingen egen dator alls.

– Du får en dator, en laptop, säger en av eleverna som går på Lundellska skolan.

Och nästan alla svarar så på gymnasiemässan i Uppsala som var i torsdags. Att eleverna får en egen dator, eller surfplatta.

– Det är bra eftersom du inte behöver ta med penna och papper. Många glömmer det, och böckerna, så då har man allt på datorn i stället. Den tar man ju alltid med sig, säger en elev på Grillska gymnasiet.

Men det finns en liten gymnasieskola i Uppsala med samhälls- och naturvetenskapliga program som sticker ut med att de inte ger eleverna egna datorer.

– Man får inte en egen dator, men vi har datorer på skolan man kan använda, säger Farin som är elev på Linnégymnasiet.

Rektorn där menar att de prioriterar personal framför datorer.

– Datorn är inte det enda sättet att lära sig. Vi har mer diskussioner och seminarier. Vi lägger ner så mycket tid på datorer, smartphones och Ipads som det är, jag tycker inte vi ska lägga till mer, säger eleven Farin.

Det finns också exempel på praktiska gymnasieutbildningar som inte utrustar sina elever med personliga datorer. Men på Yrkesplugget som har bygg- och fordonsprogram får eleverna Ipads.

– Det är jättesmidigt. Man gör allt på den. Inga böcker, ingenting, säger Josefina Karlsson som går fordonsprogrammet på Yrkesplugget i Uppsala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".