Pendlandet är inte jämställt

Jämställdhet måste in mer i planeringen av transportinfrastrukturen
2:04 min

Kvinnor och män har ungefär lika långa resor till och från jobbet om man räknar i tid men det betyder inte att pendlingen blivit jämställd. Man måste också räkna in hur jobbig pendlingen är, och vad man får ut av den säger Ana Gil Solà, kulturgeograf vid Göteborgs universitet. 

– Om resan gör att du har mindre tid hemma för att ta hand om hushållet, men att hushållsarbetet kommer att vara oförändrat och att inkomsten kommer att vara lika stor, då är det kanske inte så himla bra att pendla långt.

Och så är det generellt sett oftare för kvinnor, menar hon. För dels har kvinnor fortfarande ett större ansvar för hushållsarbetet, och dels är chansen att hitta mer välbetalda jobb längre bort mindre inom kvinnodominerade yrken. Och så är det generellt sett, oftare för män.
Männen pendlar också längre bort. De kör i högre utsträckning bil till jobbet, medan kvinnor åker mer kollektivt. Kvinnors pendling är också mer komplex än mäns, enligt Ana Gil Sola.

Jämställdhet och ett vardagslivsperspektiv måste in mer i planeringen av transportinfrastrukturen menar Ana Gil Sola i en ny rapport. 
Men det är också folks eget ansvar, säger hon:

– Jag tror att varje individ har ett ansvar att i sitt förhållande hemma, alltså med sin partner, att man skapar likvärdiga förutsättningar för varandra att ta ett bra jobb. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".