Man med magont står vid toalett. Foto: TT
1 av 2
Man med magont står vid toalett. Foto: TT
Per Hellström
2 av 2
Per Hellström, professor i mag- och tarmsjukdomar vid Akademiska sjukhuset.

Inte bra att vänta med toabesöket

Att hålla sig och skjuta upp sina toalettbesöket kan ställa till problem med tarmarna och förmågan att bajsa. Det här är ett problem som drabbar kvinnor i större uträckning.  Enligt professor Per Hellström i Uppsala kan det här märkas ganska tidigt.

-Man tränger ju bort refexen, man undertrycker ju den här reflexen. Naturligtvis är det här något som vi ser hos våra patienter, där de kunnat undertrycka det här under lång tid och på det viset liksom tränat bort hela den här förmågan att kunna sköta magen på ett riktigt sätt, säger Per Hellström, professor i mag- och tarmsjukdomar vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ibland lyfts frågan om lortiga skoltoaletter. Ett faktum som leder till att många barn och ungdomar, särskilt tjejer, håller sig och undviker skolans toaletter.

-När det kommer tilll tjejer så är ju det där naturligtvis ännu mer känsligt. Flickor är som regel väldigt mycket mer nogranna om sin hygien och sin framtoning än vad unga grabbar är, så där har vi en klar könsskillnad. Det här bäddar nog väldigt mycket för det sin vi ser, det vill säga att det här i mångt och mycket är ett kvinnligt problem faktiskt, säger Per Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".