mrådet runt Internationella gymnasiet i Boländerna är avspärrat. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
1 av 2
Området runt Internationella gymnasiet i Boländerna spärrades av efter bombhotet. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
Sandra Curth, rektor vid Internationella gymnasiet i Uppsala. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
2 av 2
Sandra Curth, rektor vid Internationella gymnasiet i Uppsala. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio

Bombhot mot gymnasium var falsklarm

"Skoladministratören sprang runt och skrek att det var bombhot"
1:42 min

Internationella gymnasiet i Uppsala bomhotades på eftermiddagen. Polis ryckte ut till skolans lokaler i stadsdelen Boländerna. Men hotet visade sig senare vara falskt.

Skolan evakuerade omedelbart elever och personal. Även räddningstjänsten ryckte ut med brandmän som stod i beredskap vid skolan.

-Skoladministratören sprang runt och skrek att det var bombhot och att alla skulle skynda sig ut, säger eleven Emelie Sundin.

Det blev snabba ryck när alla skulle ut i novemberskymningen. En av dem som frös lite extra var Amanda Lind.

-Vi har stått här i snart en timme. Vi stod där borta först. Alla tog med sina jackor förutom jag, säger eleven Amanda Lind.

Hotet nådde skolan, som ligger i stadsdelen Fyrislund, via ett inpratat meddelande på skoladministratörens telefonsvarare. Rekorn Sandra Curth berättar att man tog det hela på största allvar.

-Jag ringde direkt till polisen och frågade hur vi skulle förhålla oss. Dom sa att vi skulle utrymma lokalerna. Det är ju inte bara gymnasieskolan, det är även Folkuniversitets lokaler, så det är himla många människor.

Polisen var snabbt på plats och spärrade av och undersökte lokalerna. Samtidigt skickades brandmän dit och stod i beredskap. Men någon misstänkt sprängladdning hittades inte så vid kvartifyra blåstes faran över, berättar kommissarie Christer Nordström, presstalesman på Uppsalapolisen.

-Som vi ser det är det ett falsklarm. Vi har också inlett en förundersökning om falsklarm.

Hur ser möjligheterna ut att få tag på den som ringde in det här meddelandet?

-Nu finns meddelandet på en telefonsvarare så självklart kommer vi att undersöka den och framförallt se om vi kan känna igen rösten, säger Christer Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".