Ledsen pojke. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix TT
Ledsen pojke. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix TT

Hög personalomsättning kan drabba barn och unga

"Det är ett mycket krävande arbete"
1:24 min

Det är hög personalomsättning på socialsekreterare som jobbar med barn- och ungdomsärenden i många kommuner i länet. Och det är svårt att behålla personal, säger Ulrika Brugård enhetschef på barn och unga inom socialtjänsten Knivsta kommun. 

– Jag tänker att det handlar om att det är ett mycket krävande arbete. Vi arbetar hela tiden med familjer som befinner sig i kris. Vi har tidspress, bemanningen är knapp.

Om det kommer in en anmälan till kommunen om att ett barn far illa så är det socialsekreterarna som ska utreda det här. Det kan bland annat handla om barn som utsätts för olika former av övergrepp, eller barn som bor i hem med missbruksproblem.
Och det är svårt att behålla personal som jobbar med det här säger Ulrika Brugård. Och de flesta som söker är nyutexade, och har kanske inte den erfarenhet som krävs för jobbet.

– Man kanske anställer nyutexaminerade som sen inte orkar vara kvar i jobbet mer än ett fåtal år.

I en enkät som P1 programmet Kaliber gjort så svarar hälften av länets kommuner att de har haft hög omsättning på socialsekreterare de senaste åren. Och sex av länets åtta kommuner svarar att de har svårt att hitta nya personal med rätt kompetens.
Det här kan leda till att barnen och familjerna drabbas i slutändan menar Ulrika Brugård.

– Det kräver mycket arbetsledning om man inte har den erfarenhet med sig som man behöver.

Så för barnen och ungdomarna kan ärendena dra ut på tiden om man inte har rätt personal?

– Ja, jag tänker att det kan vara så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".