Arkivbild. Foto: Annika Ilmoni/SR
Arkivbild. Foto: Annika Ilmoni/SR

Moskékonflikt ser ut att kunna lösas

Medlaren: Vi hade bra samtal
2:02 min

Den konflikt som blossat upp inom Uppsala moské handlar om var i moskén kvinnor ska få vara och en grupp kvinnor i moskén känner sig motarbetade. Ordföranden i riksorganisationen Svensk islamisk samling Abd al Haqq Kielan, som varit medlare, säger att de hade bra samtal igår. 

Moskéns styrelse vill att några av kvinnorna blir medlemmar i församlingen så att de kan komma med i styrelsen. Kvinnorna från systergruppen har också bildat en kommitté som ska samtala med styrelsen.

– Den här är en grupp som lånat lokalen utan att direkt vara församlingsmedlemmar vilket gjort att styrelsen inte ha vetat vad deras möten handlat om. Styrelsen tycker att det är nödvändigt att det vet, i det här läget med alla jihadistgrupper och sånt, vilka som är med i de befintliga grupperna och vad de pratar om. Det tycker jag är berättigat. Och den här kommittén med damer har inget emot det, de vill också att det ska funka.

Anledningen till att parterna inte kunnat lösa det här själva ska enligt Abd al Haqq Kielan vara att fanns ett gammalt djupliggande problem där man låst sig i positioner men att en av källorna till den tidigare konflikten inte är med i diskussionen nu och därför har man kunnat komma en bit framåt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".