Sävja förskolas utegård har alldeles för dålig belysning emnad pedagogerna.
Det är väldigt mörkt på avdelningen Tornfalkens utegård, så mörkt att förskolan undviker att vara ute på eftermiddagarna. Foto: Joanna Korbutiak/Sveriges Radio

Mörka förskolegårdar gör att barn stannar inne

Jenny Harlin: Mörkret blir ett hinder i det här läget
1:26 min

Novembermörkret märks på vissa förskolegårdar runt om i länet, där barn leker på halvdant upplysta gårdar. På Sävja förskola i Uppsala är det så dålig belysning att barnen inte kan vara ute efter att det blivit mörkt.Jenny Harlin är pedagog på Sävja förskola.

– Vi rör ju oss pedagoger, men mörkret blir ett hinder i det här läget.

Nu är det en del barn ute och leker i reflexvästar, men ni brukar vanligtvis inte vara ute så här dags?
- Nej, vi tycker att det blir för mörkt den här tiden. Det blir ingen säker lekmiljö.

Klockan är fyra och på avdelningen Tornfalkens gård är det ordentligt mörkt. De enda ljuskällor som finns är en ensam lampa på ena husknuten och de sken som gatlamporna på cykelvägen utanför gården ger. 
- Ja, en tiondel av gården syns.
Jenny Harlin menar att det gör gården osäker för barnen och har fått till följd att barnen vissa dagar inte kommer ut alls. 
- Skillnaden mellan att vara ute och inne är att barnen får fler lekzoner utomhus och får öva sin motorik. Det här är ett behov helt enkelt, om vi ska kunna leva upp till våra pedagogiska mål om en levande utemiljö så måste det till en förändring.

Susanne Welin är biträdande förskolechef för Sävja förskola och hon berättar att de nu gjort en ansökan om att få bättre utomhusbelysning. Eftersom hon är hon bara haft den här positionen sen i januari kan hon inte svara på varför ingen ansökan gjorts tidigare, men hon hoppas att ansökan ska ge resultat.
- Jag har inte fått något svar än, men det här är ju en barnsäkerhetsfråga så jag hoppas på ett positivt besked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".