Sjukhuskök, matportionering. Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: Janerik Henriksson/TT

Höjd timlön i daglig verksamhet

Solweig Sundblad: Vi ökar den med ungefär fyra kronor timmen
1:40 min

Nu verkar det som att timlönen för personer med funktionshinder som jobbar inom daglig verksamhet i Enköping kommer att höjas. Det var tidigare i höst som Upplandsnytt rapporterade om att lönen för personer som jobbar inom daglig verksamhet i Enköping låg på 5:50 kronor i timmen. 

När ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kristdemokraten Bo Reinholdsson, fick frågan om ersättningen skulle komma att höjas sa han att den snarare kanske skulle försvinna helt.
Men nu meddelar vice ordförande i samma nämnd, Solweig Sundblad ifrån Socialdemokraterna, att det inte är aktuellt.
- Nej, den blivande majoriteten tänker absolut inte ta bort habiliteringsersättningen, utan istället öka den med ungefär fyra kronor timmen.

Solweig Sundblad berättar att det i dagsläget finns 60 personer som arbetar i daglig verksamhet i Enköpings kommun och att en ökning av habiliteringsersättningen till 10 kronor i timmen skulle innebära en ökad kostnad på ungefär 300 000-400 000 tusen kronor.
En summa som i jämförelse med nämndens totala budget på över 100 miljoner inte är någon stor sak, eftersom just den här gruppen behöver prioriteras, enligt Solweig Sundblad.

- Fem och femtio är inte mycket pengar. Jag har haft som utgångspunkt att timlönen åtminstone ska täcka den matlåda som många beställer när de är ute och jobbar i daglig verkssamhet, och den kostar 55 kronor. 
25-åriga Sabina Hammarström jobbar i daglig verksamhet i köket på en förskola och hon vill gärna se en höjning av habiliteringsersättningen.
- Här har du fem och femti. Som ett litet barn typ. Det är värdelöst. Jag känner inte att jag är en del av alla andra, utan jag får jobba i alla fall. 
När Upplandsnytt rapporterade om det här tidigare i höst meddelade ordförande i vård- och omsorgsnämnden, kristdemokraten Bo Reinholdsson, att det inte var aktuellt med någon höjning av lönen för personer inom daglig verksamhet, och att ersättningen snarare skulle kunna komma att tas bort helt. Men så verkar det på grund av maktskiftet alltså inte bli. 
När kan en sådan höjning bli av?
- Ja, nu håller förvaltningen på att titta på det här, men allra senast i juli nästa år, säger Solweig Sundblad. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".