Linda Bovin, t f vd för Uppsala konsert & kongress. Foto: Mårten Nilsson/SR.
Linda Bovin, t f vd för Uppsala konsert & kongress. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Strid om hur UKK ska drivas i fortsättningen

Linda Bovin: Vi ska ha samma ambition
2:13 min

Den pågående rekryteringen av ny vd för Uppsala konsert & kongress väcker en hel del oro inom kulturkretsar i Uppsala. 

Farhågor finns för att de konstnärliga ambitionerna nu ska komma i andra hand och att i stället konferenser och ekonomi ska prioriteras, farhågor som finns både hos delar av bolagets egen styrelse och bland anställda. Kulturnämndens ordförande, Folkpartiets Eva Edwardsson, kräver garantier för att den konstnärliga verksamheten ska komma i första hand:
- Grunden till att Uppsala kommun byggde UKK över huvud taget var att man ville ha ett konserthus, där man kan ha konserter som marknaden inte fixar. Däremot att ha en restaurang eller en konferensanläggning, det är inte ett kommunalt intresse i Uppsala kommun. Konserthuset måste ha mycket hög konstnärlig kvalitet för att vara intressant och relevant, så jag utgår från att styrelsen för UKK kommer att säkerställa att den konstnärliga verksamheten ändå har försteg. Resten av verksamheten i huset måste anpassa sig, säger Eva Edwardsson (FP).

För några dagar sen gick ansökningstiden ut till vd-posten på Uppsala konsert & kongress. Och det ryktas att styrelsens favorit till att få posten är den tillförordnade vd-n Linda Bovin, som tidigare var restaurangchef i huset. Hon har ingen formell kulturutbildning, något som har bidragit till de farhågor som finns för att de konstnärliga ambitionerna för Uppsala konsert & kongress i fortsättningen kommer att nedprioriteras till förmån för ekonomi och för konferensverksamheten. Enligt vad Upplandsnytt erfar finns det ledamöter även inom konsertbolagets egen styrelse som varnar för en sån utveckling, och likadant hos fack och anställda. Ordförande för Uppsala konsert & kongress styrelse är moderaten Hans Birger Ekström:
- I första hand har vi uppdraget av kommunfullmäktitge att driva konsertverksamheten - och även konferensverksamheten för att stärka upp ekonomin, säger Hans Birger Ekström.

Vilket är viktigast, är det det konstnärliga eller är det ekonomin?
- Det finns ingen motsättning där. Vi ska ha en hög konstnärlig verksamhet och samtidigt ska vi ha en bra ekonomi i verksamheten.

Linda Bovin själv säger att ingen del av verksamheten är överordnad de andra:
- Vi har definierat att vi ska ha samma ambition vad gäller både konferenser och konserter. Vi kan visa på fantastiska resultat. Vi hade i februari ett problematiskt läge där vi hade röda siffror och kommer nu i december att kliva in i svarta. Men vi kan även se att konserterna har varit otroligt framgångsrika.

Från fack och anställda finns ett visst motstånd mot att du blir ordinarie vd. Hur ser du på det?
- Det finns delade meningar där. Sen håller vi på med en omorganisering, och det är klart att det påverkar arbetssituationen för en del, säger Linda Bovin, t f vd för Uppsala konsert & kongress.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".