Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio
Uppsala stifts biskop Ragnar Persenius. Foto: Stefan Hesserud Persson/Sveriges Radio

"Tillfällighet" att just Uppsala stift betalat ut mest i avgångsvederlag

"Det är ett misslyckande"
1:51 min

Det är en ren slump att Uppsala är det stift som betalat ut mest avgångsvederlag till anställda som fått sluta, säger nu Ragnar Persenius som är Biskop i Uppsala stift med anledning av att Svenska kyrkan betalt ut över 115 miljoner kronor de senaste fem åren för att köpa ut anställda.

– Bakom siffrorna finns det väldigt många olika omständigheter, men sedan finns det också tyvärr fall där man inte klarar av att ta i konflikter, utan helt enkelt använder pengar istället och det tycker jag är det absolut sämsta, säger Ragnar Persenius.

Bakgrunden till det här är en undersökning som Dagens Nyheter gjort där 600 av Sveriges 700 församlingar, stift och pastorat svarat på hur mycket de betalat ut i avgångsvederlag de senaste fem åren, 115 miljoner totalt och mest är det alltså i Uppsala stift, med sex miljoner.

– Ja, det tror jag är en ren tillfällighet. Det är tre exempel. Och då är det ett avgångsvederlag, efter vad man kan säga en konflikt i det ena fallet. I det andra fallet handlar det om att man inte vill ta den tjänst som erbjuds vid en omorganisation och i det tredje fallet en omställning, där vi det ett bidrag så att människor kan söka sig vidare, säger han

Flera anställda som DN pratat med runt om i landet säger att det handlar om att köpa ut "obekväm personal".

Från fackligt håll ges en liknande bild av att det är konflikter som ligger bakom och att arbetsgivaren inte tagit sitt ansvar och många DN pratat med beskriver att avgångsvederlagen "föregåtts av hot och trakasserier".

Även om Ragnar Persenius inte känner igen det här, så ser han ändå det här sättet att hantera problemet som ett misslyckande.

– Sådant här är ju aldrig bra. Att man kan få ett intryck av att vi inte klarar konflikter, använder pengar istället för att lösa frågor. Det är ett misslyckande. Endera på grund av lämplighetsprövning eller på grund av att vi inte hittat en lösning eller på grund av en konflikt, så är det naturligtvis någonting som hade kunnat vara bättre, säger Ragnar Persenius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".