Här vill Uppsala Airport bygga terminal, foto Martin Hult/P4 Uppland
1 av 2
Här vill Uppsala Airport bygga terminal, foto Martin Hult /P4 Uppland
Terminalbyggnad, ritning från Uppsala Airport, foto Martin Hult /P4 Uppland
2 av 2
Terminalbyggnad, ritning från Uppsala Airport, foto Martin Hult /P4 Uppland

Hahne vill driva igenom bygglov på Ärna

Hoppas få till bygglov innan årsskiftet
1:59 min

Att ge bygglov för att bygga en flygterminal för civilflyg på militära Uppsala flygplats i området Ärna. Det är ett beslut som plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (M) vill driva igenom i år, strax innan hon avgår som ordförande. Den tillträdande rödgröna majoriteten är mycket kritiska till det.

– Beslutet skulle då vara bygglov för en terminalbyggnad för att eventuellt etablera civilflyg på Ärna, vilket de har möjlighet att göra nu.

Tror du att ni kan ta ett beslut innan årsskiftet då du sitter som ordförande?

– Ja, det är min förhoppning, säger Liv Hahne (M).

Uppsala Airport har ansökt om bygglov om en flygterminal vid det militära flygfältet. Den ska ligga intill den gamla E4:an strax norr om Uppsala. Terminalbyggnad ska vara på 7.500 kvadratmeter, det vill säga stor som en och en halv fotbollsplan.
Bygglovsansökan gäller också en platta och taxibana för flygplanen, en parkering för 500 bilar och infartsvägar.

Moderaternas Liv Hahne vill alltså säga ja till bygglov för att detta bygga flygplatsen strax innan hon avgår som ordförande i plan- och byggnadsnämnden vid årsskiftet. Socialdemokraternas kommunalråd Erik Pelling som tar över ansvaret för plan- och byggfrågor, och som inte vill ha någon civil flygplats i Uppsala, säger så här:

– Vi är väldigt kritiska till att trycka igenom ett bygglovsbeslut före årsskiftet. Det är i så fall mot den vilja som väljarna uttryckt i valet och mot den majoritet som vann valet, säger Erik Pelling (S). 

Det är också frågan om det lagligt sett är rätt att ge bygglov för en flygplatsbyggnad - utan att göra en detaljplan först. För det är vad som krävs skriver Uppsala kommuns stadsjurist i ett brev till ett antal chefer i kommunen.

Om det ska göras en detaljplan först så drar det ut på tiden och den nya rödgröna majoriteten tar över. Den kan då också låta bli att göra en detaljplan och har därmed en möjlighet att sätta stopp för flygplatsbygget. 

Men moderaternas Liv Hahne som har ordförandeklubban i en dryg månad till menar att ett bygglov räcker, någon detaljplan behövs inte säger hon:

– Jag kan inte förstå varför Uppsala skulle behöva detaljplanelägga en civil och militär flygplats. Den finns där, säger Liv Hahne (M).

– Jag hoppas att Liv Hahne och Moderaterna tar sitt förnuft tillfånga och inte forcerar fram ett bygglovsbeslut före årsskiftet, säger Erik Pelling(S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".