Konflikt om för höga elräkningar ännu inte löst

"Det är jättetråkigt att det ska behöva bli så här"
1:26 min

Den ekonomiska konflikten mellan förskolan Stentrollet utanför Enköping och kommunen har fortfarande inte kommit till en lösning. Det handlar om elräkningar, förskolan tycker att de i flera år betalat för mycket till kommunen. Kommunen har utrett det och håller inte med.

I somras sa kommunens fastighetschef att förskolan skulle få tillbaka pengarna de betalt för mycket. Men i nuläget ser de inte ut att få några pengar alls. 

– Inget har hänt egentligen, säger Carolina Roberg, en av de som drev Stentrollet.

Det är strax efter lunch och alla barn ska läggas i sina vagnar för att sova middag på den förskola som Carolina Roberg nu vikarierar på. 
Drygt tre månader har gått sen hon och hennes kollegor var tvungna att lägga ner Stentrollets förskola ute i Vallby. Anledningen var svikande barnunderlag och dålig ekonomi, som enligt förskolans företrädare till stor del berodde på att förskolan under flera år hade fått betala alldeles för höga elräkningar i det hus de hyrde av kommunen.

– Det är jättetråkigt att det ska behöva bli så här, för nu har vi hållit på och tjafsa så himla länge om det. Jag har ringt varje månad under fyra års tid och tjatat om det här att det inte stämmer. Men det har kommunen inte brytt sig om.

Vilhelm Backman som är fastighetschef i Enköpings kommun sa i somras att förskolan självklart skulle få tillbaka de pengar de betalt för mycket. Men efter deras översyn så säger han så här.

– Vi har kommit fram till att vi har betalt det som är rimligt. Som vi ser det idag så kan vi inte se att vi har betalt för lite.

De två parterna ska träffas i veckan för att prata - om förskolan inte får gehör för sina krav ifrån kommunen så kommer Carolina Roberg och hennes kollegor att behöva ansöka om konkurs för företaget, om de däremot skulle få de pengar de menar sig ha rätt till så kan de istället avveckla.

– Det skulle betyda otroligt mycket om vi kunde avveckla och så var det bra.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".