Kenneth Holmström, moderaterna Älvkarleby. Foto: Sveriges Radio
Kenneth Holmström, moderaterna Älvkarleby. Foto: Sveriges Radio

Moderaterna blir av med oppositionsråd i Älvkarleby

Det kommer inte att finnas något avlönat kommunalråd för oppositionen i Älvkarleby kommun framöver. Det beslutade kommunfullmäktige i går kväll. I dag har Moderaterna den posten.

Moderaten Kenneth Holmström är oppositionsråd i Älvkarleby. Men inte länge till eftersom den rollen nu avskaffas. Förslaget kom från oppositionspartiet Kommunens Väl. Det fick stöd från också Sverigedemokraterna och de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

– Vi har inte en samlad opposition i dag. Och vi måste se till att vi ger oppositionen förutsättningar att ta del av den demokratiska processen på ett bra sätt. Så vi får fortsätta titta på det här, säger Socialdemokraternas kommunalråd Marie Larsson.

Men på vilket vis blir det bättre av att man tar bort ett oppositionsråd?

– Det här förslaget kom från ett av oppositionspartierna.

Hur ska ni se till att oppositionen kan vara med och påverka och ha insyn nu?

– Det får vi utreda. Det finns ett antal olika sätt. Till exempel kan det vara att stärka gruppledarnas ersättning, säger Marie Larsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".