Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio
Akutmottagningen vid Akademiska sjukhuset. Foto: Martin Hult / Sveriges Radio

Svårare för journalister på sjukhus efter dom

Chefsjurist Jens Larsson
1:26 min

Det kan bli svårare för massmedier att utföra journalistiskt arbete i sjukvårdsmiljö som en följd av den hovrättsdom som kom i går. Uppsala läns landsting fälldes för att ha tillåtit filmning på Akademiska sjukhuset för en tv-serie.

Det är chefsjuristen Jens Larsson vid Uppsalas landsring som tror att domen får följder för journalister som bevakar sjukvården.

– Svea hovrätt har kommit fram till att det kan vara ett sekretessbrott att ha filmning inne på sjukhus. Domstolen är ganska bred i sin skrivning, enligt min bedömning. All journalistik som sker på ett sjukhus kan möjligen inskränkas eftersom man inte får gå patienterna nära. Och de finns alltid på sjukhus. Det är en särskild svårighet här.

Vad betyder det för fotografer och journalisters möjlighet att röra sig på ett sjukhus?

– Just nu är vi ödmjukt inställda till de anhöriga och deras känslor. Det blir en inskränkning i vårt sätt att vara öppna.

Men fotografering och journalistiskt arbete kan fullföljas bara man har tillstånd?

– Man kan fortfarande få tillstånd. Men det har varit oerhört restriktivt, säger Jens Larsson, chefsjurist i Uppsala läns landsting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".