Sara Aron, informationschef, Mina Ashkan Far och Anders Leijeon krisberedskapshandläggare studerar kartan över det tänkta skogsbrandsområdet. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio
Sara Aron, informationschef, Mina Ashkan Far och Anders Leijeon krisberedskapshandläggare studerar kartan över det tänkta skogsbrandsområdet. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Brandberedskapen ska skärpas efter sommarens skogsbrand

"Vi fick en aha-upplevelse av branden i Västmanland"
2:56 min

Efter den stora skogsbranden i somras skärper Länsstyrelsen sin krisberedskap. Idag genomfördes en övning där scenariot från de västmanländska skogarna genomfördes timme för timme.

De uppländska skogarna strax öster om Heby står i lågor. Branden hotar bebyggelse i närheten av Järlåsa. Räddningstjänsten uppmanar invånarna att börja förbereda sig för evakuering och länstyrelsen sitter i krismöte.

-Här kommer det ju finnas enorma informationsbehov för de som är berörda av den här evakueringen, säger informationschef  Sara Arons.

Men det här är ingen verklig brand. På Länsstyrelsen pågår operation Astrid - en skogsbrandsövning som till punkt och pricka ska efterlikna katastrofen i Västmanland, det berättar försvarsdirektör Johan Von Knorring.

-Vi fick en aha-upplevelse. Hur fort det kan gå. Vilka krav det ställer inom olika områden: information till allmänhet, evakueringsproblematik, koordinering av alla resurser som strömmar till vid en sån här händelse.

På borden i rummet ligger karthäften där en orange fläck sida för sida växer i omfattning. Börjedal, Mosta, Hirmarna, slukas av den oranga fläcken.  

Det är ingen tillfällighet att Länsstyrelsen valt just trakterna kring Järlåsa som start för skogsbranden. En gränstrakt mellan kommunerna Uppsala och Heby, men också mellan två räddningsförbund. Det bäddar för samarbetssvårigheter och kommunikationsmissar - vilket var precis det som präglade inledningen på den verkliga skogsbranden.

-Det är ju inte bara räddningstjänsterna utan också kommunerna som ska samordna.

Vad drar ni för lärdomar då av det som hände i Västmanland?

-Det finns ganska många lärdomar. Utan ett fungerande grundsamarbete, mellan kommuner, Länsstyrelsen, Landsting och polis, så blir det väldigt svårt att hantera en sån här händelse. Det måste finnas mekanismer som man kan utlösa väldigt snabbt för att få en överblick. Jag tror att vi behöver bli bättre på att göra den typen av bedömningar, säger försvarsdirektör Johan Von Knorring.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".