Inhyrd personal inom socialtjänsten kan ge otrygghet

"Hinner inte alltid med att bemanna med ordinarie personal"
1:31 min

Det är problematiskt att kommuner hyr in personal från bemanningsföretag till socialtjänsten för barn och unga, det menar akademikerförbundet SSR. En av kommunerna är Heby som använder det som tillfällig lösning när det är för mycket att göra. 

– Antalet anmälningar och ansökningar har ökat kraftigt. Och då hinner man inte alltid med att bemanna med ordinarie personal. Och i avvaktan på att vi rekryterar mer personal så tar vi in bemanningsföretag som en tillfällig lösning och för att kunna följa lagkraven, säger Lena Orlov Hellström är kommunens verksamhetschef för individ och familj:

Hög personalomsättning och personalbrist inom socialtjänsten för barn och unga gör att många kommuner i landet anlitar bemanningsföretag för att klara situationen. Det här menar akademikerförbundet SSR.
I Heby hyr man in personal tidvis, men inte för att man har hög personalomsättning säger Lena Orlov Hellström, utan för att klara av topparna.
Akademikerförbundet SSR slog igår larm om att anlitandet av bemanningsföretag bland annat kan leda till bristande kontinuitet, och att barnen drabbas.

– Risken är ju att det sker ett antal misstag på vägen för att man inte har en tjänstemannakontinuitet och äger ärendet från ax till limpa. Det andra som händer är att barn kanske inte känner tillit till de tjänstemän man möter, att man inte känner sig trygg att detta sker på bästa sätt, säger Heike Erkers SSRs förbundsordförande

– Det är alltid olyckligt om det blir för många handläggarbyten, säger Lena Orlov Hellström och fortsätter

– Men i och med att vi har det här med lagkrav som vi måste följa så måste vi se till att vi har en bemanning som e tillräcklig för att kunna hantera det vi måste hantera. Men vi vill ju att det ska vara ordinarie personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".