Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Martin Karlsson, forskningsassistent på kustlaboratoriet i Öregrund. Foto: Ulla de Verdier
Martin Karlsson, forskningsassistent på kustlaboratoriet i Öregrund. Foto: Ulla de Verdier

Hur fritidsfisket påverkar ekosystemet ska kartläggas

"Idag har vi dålig koll vad det faktiska uttaget"
1:40 min

Mer än en miljon svenskar fiskar, åtminstone någon gång om året. Fritidsfisket har blivit en allt större del av det totala fisket. Men ingen vet hur mycket fisk fritidsfiskarna drar upp och hur det påverkar beståndet. Nu ska det kartläggas av forskare i Öregrund. 

– Idag har vi dålig koll vad det faktiska uttaget av fritidsfisket är, säger Martin Karlsson forskningsassistent på SLU:s kustlaboratorium i Öregrund som tillsammans med Havs- och vattenmyndigheten arbetat fram ett förslag på hur en sån här kartläggning bör se ut.

– Vi riktar in oss på de arter där vi har som minst kött på benen, vad det gäller hur bestånden ser ut.
Sådana arter är gädda, abborre, gös och sik.

Yrkesfisket är ju reglerat och därmed kontrollerat, men fritidsfisket längs kusterna och i de stora sjöarna vet man inte mycket om, hur det påverkar bestånden. Hur mycket fiskas det? Var fiskas det? När fiskas det? Och hur påverkar det ekosystemet i dessa områden?

– Vi har en del indikationer på att det är problem med t ex kustgädda i ytter- och mellanskärgården. Föryngringen är störd där.

Också för gösen längre in i fjärdarna finns på sina håll skäl till oro, säger han

– På enskilda lokaler finns det absolut det. Vi får sällan stora gösar i vårt provfiske - och det indikerar ett starkt fisketryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".