Foto: Ariel Schalit/AP
Foto: Ariel Schalit/AP

Kontroller i Älvkarleby håller inte måttet

Livsmedelskontrollen i Älvkarleby kommun håller inte måttet och lever inte upp till lagkraven.
Det saknas resurser och personal - och görs inte tillräckligt många kontroller. Det menar Livsmedelsverket som nu sett över kommunens jobb med det här.

Älvkarleby kommun har ansvaret för att kontrollera ett 80-tal livsmedelsföretagare. Livsmedelsverket konstaterar i en ny rapport att kommunen har kompetent personal och viljan att göra tillräckliga kontroller. Men att det finns en rad brister i arbetet. Den så kallade revisionen som gjorde bestod i att man intervjuade personal, granskade handlingar och skuggade en kontroll i butik.

Utvärderarna tycker själva livsmedelsinspektionerna verkar göras bra - och att brister i t ex hur en butik sköter personalhygien och avfall troligen upptäcks. Men - om brister upptäcks finns inte organisation för de omedelbara åtgärder som krävs. Dessutom har man inte på minst tre år haft tillräckligt med personal för att göra tillräckligt många kontroller. Förra och förrförra året har man bara gjort en fjärdedel så många kontroller som man borde gjort menar Livsmedelsverket. Man skjuter kontroller på framtiden men har inte finansiering för att göra dem och har heller inte begärt in de avgifter för kontroller man har rätt till. Det konstateras också att man mycket sällan tar prover vid inspektioner.

En åtgärdsplan för när och hur Älvkarleby kommun ska rätta till bristerna vill Livsmedelsverket ha in i mitten på januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".