Linda Bovin, t f vd för Uppsala konsert & kongress. Foto: Mårten Nilsson/SR.
Linda Bovin, t f vd för Uppsala konsert & kongress. Foto: Mårten Nilsson/SR.

Musiker oroade över framtiden på UKK

Bland musiker i Uppsala följer man med oro utvecklingen på Uppsala konsert & kongress, och farhågorna är starka för att den konstnärligt avancerade musiken ska få stå tillbaka för mer kommersiell musik och för konferensverksamhet. 

Det här säger musikern och ombudet för Svenska musikerförbundet Bo Östen Svensson efter att Upplandsnytt nyligen rapporterat om att det finns olika viljor om hur konserthuset ska styras och om hur det konstnärliga ska värderas gentemot konferensverksamheten. Bo Östen Svensson:
- Ja, vi är oroliga för att musiken kommer i andra hand, för att vi får färre tillfällen till att spela den musik som vi själva tycker om och att gå och lyssna på musik som vi har nånting att lära av. På Musikens hus vänners årsmöte i april i våras sa tillförordnade vd-n Linda Bovin att konferensverksamheten måste prioriteras. Man vill också inskränka tiderna för musiken så att den ska ligga på torsdag, fredag, lördag och söndag och att övriga dagar ska vara fria för konferenser, vilket är något som kan äventyra möjligheten för internationella artister som är på turné att framträda i Uppsala, säger Bo Östen Svensson, musiker, ombud för Svenska musikerförbundet och socialdemokratisk politiker i kulturnämnden.

Inom kort ska ny vd utses för Uppsala konsert & kongress. De ledande personerna i styrelsen uppges ha den tillförordnade vd-n Linda Bovin som favorit till posten, Bovin som inte kommer från kultursektorn utan senast har haft tjänst som restaurangchef i huset. Linda Bovin själv säger att Bo Östen Svenssons referat av vad hon sagt inte är korrekt återgivet. Det är inte så att konferensverksamheten ska prioriteras före konsertverksamheten, säger hon, och konserter kan mycket väl hållas andra dagar än vid helgerna:
- Varje förfrågan hanteras för sig, har man ett önskemål om en konsert en måndag eller tisdag så ser vi om det finns ledig kapacitet för det. Men det vi kan notera är att många vill förlägga sina konserter mot veckosluten. Konserterna bokas också ofta med längre framförhållning, vilket gör att de bokas in i kalendern före konferenserna, säger Linda Bovin.

Vad säger du om musikernas oro?
- Det vi kan se är att den här hösten har varit otroligt framgångsrik. Vi har haft en bred repertoar med stora artister, och vi släpper dagligen på nya artister som ska komma under våren. De producenter som jobbar i konserthusledningen har varit med från början, de känner till vår verksamhet oerhört bra. Jag har stort förtroende för dem och det tycker jag att alla kan känna sig väldigt trygga med, säger Linda Bovin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".