Foto: Erik G Svensson / Scanpix
Äldre kvinna (arkivbild). Foto: Erik G Svensson / Scanpix

Personalkritik mot nya äldreboendet i Östhammar

Torgny Bohlin: Vi kom in alldeles för sent.
2:09 min

I dag börjar boende flytta in på nya demens- och äldreboendet Edsvägen i Östhammar. En stor satsning där de boende ska få fräscha och moderna lokaler (med bland annat bubbelpool och lagad mat).
Över hundra personer kommer jobba där - men personalens arbetsmiljö har flera brister, säger säger Torgny Bohlin, sektionsordförande för fackförbundet Kommunal - som tycker facket kopplats in alldeles för sent.


– vi km in i ett väldigt sent skede så när vi väl kom in och hade synpunkter hade man redan lämnat in ritningar och skulle börja bygga - så vi kom in alldeles för sent. Det handlar bland annat om arbetsmiljöfrågor och säkerhet för personalen.

Totalt ska runt 120 personer jobba här. Konkret handlar kritiken bland annat om för små personaltoaletter. Och att förråden placerats högst upp i huset - vilket innebär mycket släpande av saker upp och ned, t ex hygienartiklar som går åt.

Det kan bli mycket konkande för personalen?
--Absolut

Inom kort flyttar boende från flera andra ställen, t ex Valöhemmet och Solgården, in på Edsvägen. Och det innebär stora personalförflyttningar och Kommunal har medlemmar som ännu inte vet hur och när de ska jobba:

– Man gjorde en plan,anställde folk och gav dem schema och fick backa på det när man såg att pengarna inte räckte till. Det har varit väldigt ont om tid och varit väldigt stressigt. 
Hur påverkar det dina medlemmar?
– Det finns de som fortfarande inte har en placering och det är mycket stress i det.

Centerpartisten Kerstin Björck-Jansson, ordförande i socialnämnden i Östhammar, tillbakavisar kritiken från Kommunal:
– Det har under hela processen varit en mångfald av refernsgrupper som varit med och tyckt till. Är det något toalettutrymme som blivit tokigt ska det rättas till.

Och bemanningen?
– all personal kommer ju inte hit från början, utan allteftersom hyresgästerna flyttar in. Här har ledningen för huset ett stort ansvar att man får den informationen, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".