Ambulans på väg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR
1 av 2
Ambulans på väg till Akademiska sjukhuset i Uppsala. Foto: August Bergkvist / SR

Landstinget överklagar inte dom om TV-program

"Landstingets förtroende har varit ifrågasatt"
0:30 min

Efter några dagars funderande har Landstinget i Uppsala län nu bestämt att man inte kommer överklaga Svea hovrätts dom gällande TV3-serien Sjukhuset.

– Vi har beslutat oss för att inte överklaga Svea hovrätts dom. Nu blir det viktigt att dra lärdom av domslutet och rättsprocessen. Vi vill att varje patient och anhörig ska kunna känna förtroende för landstinget och trygghet i vården, säger landstingsrådet Vivianne Macdisi (S)

Landstingspolitikern ber samtidigt om ursäkt.

– Å landstingets vägnar ber jag de anhöriga om ursäkt för det lidande de fått utstå i samband med händelsen men även under rättsprocessen. Vi hoppas att de anhöriga nu ges möjlighet att gå vidare och få känna ro i sitt sorgearbete.

Förra veckan dömdes alltså landstinget för brott mot tystnadsplikten när en döende patient filmades. Material som sedan sändes i TV. Förutom rättegångskostnaderna ska landstinget betala 20.000 kronor vardera i skadestånd till den nu döde mannens tre anhöriga.

Mannens dotter och hennes familj är mycket lättade efter landstingets beslut att inte överklaga.

– Åh vad skönt, ännu en liten process som man haft lite ont i magen av, så det känns skönt. Vi är jätteglada inte bara för oss själva utan även för andras skull, så att aldrig nån ska hamna på sjukhus och vara orolig för en sån här sak, säger Susanna Engström.

Familjens juridiska ombud Clarence Crafoord på Centrum för rättvisa tycker att det är respektingivande och bra att landstinget nu ber om ursäkt, både för att det blev fel då mannen filmades och för att familjen sen drabbades under rättsprocessen.

– Det här var de pusselbit som saknades, det har handlat om att få fram ett ansvar för det fel som har begåtts och ett kvitto på insikt hos landstingets ledning att man gjorde fel, säger Clarence Crafoord till P4 Uppland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".