Åke Nilsson, stationschef på Järlåsa brandstation. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio
Åke Nilsson, stationschef på Järlåsa brandstation. Foto: Filip Annas/Sveriges Radio

Snabbare räddning i Järlåsa och Skärplinge

Brandmannen Åke berättar om bilen
0:43 min

Från och med i dag kan nödställda i Järlåsa utanför Uppsala få hjälp snabbare. En av de brandmän som har beredskap kommer dygnet runt ha med sig en särskild utryckningsbil.

Vad känner du som medborgare? En bra eller dålig idé? Kommentera nedan!

Han eller hon kommer ha med sig bilen, som snarare är en minibuss, såväl hemma som på jobbet eller kanske på väg till och från mataffären. Det innebär att en brandman har goda chanser att komma fram lite tidigare än de andra som först måste till brandstationen och hämta de fordon som insatsen kräver.

I bilen finns utrustning för att klara av både det ena och det andra.

-Först har vi släckutrustning, två P12:or som vi kallar det, för att kunna dämpa och slå ner en brand i ett gynnsamt läget. Sen har vi en låda med två stycken släckgranater som man kan kasta in i slutna utrymmen, säger Åke Nilsson, stationschef på Uppsala brandsförsvars station i Järlåsa.

Det finns också utrustning för att ha hand om sjuka och skadade i väntan på ambulans.

-Vi har hjärtstartare, vi har syrgas, vi har nackkragar och en sjukvårdsväska, säger Åke Nilsson

Torbjörn Mattsson, avdelningschef vid Uppsala brandförsvar menar att man genom förändringen kommer tjäna viktig tid. Livsviktig tid.

-Upp till tre och en halv minut tjänar man genom att ha brandbilen hemma och den tidsvinsten tror vi är jätte viktig, säger Torbjörn Mattsson avdelningschef vid Uppsala brandförsvar.

Till en början kommer förändringen medföra merkostnader för Uppsala brandförsvar, men Mattsson menar att pengarna kommer tillbaka genom färre bränder och mindre kostnader för samhället och de drabbade.

-På investerad krona är det så pass stort utfall som 15-20 kronor tillbaka, säger Torbjörn Mattsson. Alla pengar faller inte tillbaka till räddningstjänsten men för samhället i stort är det en fantastisk besparing, fortsätter Torbjörn Mattsson

Samma funktion, "första insatsperson” som Uppsala brandförsvar kallar det, kommer även finnas i Skärplinge utanför Tierp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".